Valrysare i sikte – danskarna går till valurnorna

Valrysare i sikte – danskarna går till valurnorna

25 oktober 2022 | Public Affairs

Den 1:e november är det Folketingsval, och dags för danskarna att rösta fram en ny regering. Det är inte länge sedan vi i Sverige hade en valrysare i Riksdagsvalet och mycket tyder på att det danska valet också kommer att bli spännande.

Varför val nu?
Till skillnad från hur det svenska valsystemet fungerar, så har Danmark en valperiod som är max fyra år och statsministern kan utlysa val när som helst under mandatperioden.

Anledningen till att statsminister Mette Fredriksen har valt att utlysa val nu i oktober bottnar i den omtalade ”Mink-skandalen”. Den 30 juni presenterade Minkkommissionen ytterst allvarlig kritik mot Mette Fredriksen för avlivningen av alla danska minkar i slutet av 2020. Detta fick ett av regeringens stödpartier, Radikale Venstre, att kräva att statsministern utlyste val med hot om misstroendeförklaring.

Vad krävs för att bilda regering?
En kommande regering behöver stöd av en majoritet – 90 av 179 ledamöter i Folketinget.  Precis som i Sverige har Danmark blockpolitik och i dagsläget har det röda blocket makten med en Socialdemokratisk minoritetsregering stödd av Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten och Radikale Venstre. Utmanarna i det blåa blocket är Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti och Liberal Alliance. Både Venstre och Konservative ställer upp med var sin statsministerkandidat, vilket gör att danskarna har tre statsministerkandidater att välja på.

Vad gör denna valkamp så speciell och oförutsägbar?
En rad faktorer gör detta val spännande och svårt att förutse även för garvade politiska kommentatorer. Sedan valet 2019 har det danska parlamentets sammansättning präglats av exceptionell instabilitet, då nästan var femte folketingspolitiker antingen har bytt parti, blivit politiska vildar eller lämnat Folketinget. Dessutom har flera nya partier bildats, däribland Moderaterna, grundat av den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen, och Danmarksdemokraterne, grundat av Inger Støjberg som tidigare var minister för invandring och integration. I dagsläget finns 17 partier representerade i Folketinget.  

Med knappt en vecka kvar till valet, så har valkampen gått in i en kritisk fas. Enligt opinionsmätningarna ser det ut som att både Moderaterna och Danmarksdemokraterna blir invalda i Folketinget, och att Moderaterna med stor sannolikhet kommer att sitta med de avgörande mandaten, och därmed potential att avgöra valet. Då Moderaternas Lars Løkke hittills har avstått från att utpeka en statsministerkandidat, men yttrat att han vill ha en bred regering, råder det stor osäkerhet inför regeringsbildningen. Det spekuleras till och med i att Lars Løkke själv vill ha statsministerposten om hans parti gör ett tillräckligt bra val. Under kvällen den 1:e november kommer vi veta mer – och för den som är intresserad kan valvakan följas på DR.

Vill du veta mer? Kontakta oss:

Karoline Matilde Bruun

Karoline Matilde Bruun

Konsult