”Stormen Jan drar in och släpper fram Löfven”

”Stormen Jan drar in och släpper fram Löfven”

15 januari 2019 | Public Affairs

Från midsommarafton varje dag till att stormen Jan drar in, politiska surdegar går inte längre att ducka för, Miljöpartiets nya språkrör blir en nyckelaktör och Malmö visar vägen i runda två. Csaba Bene Perlenberg som stod för den politiska spaningen på Aspektas Nytårskur förra veckan, har redan fått rätt på en avgörande punkt i svensk politik.

Hur har den något speciella politiska hösten och vintern varit för en debattansvarig och fristående kolumnist på Kvällsposten och GT:s ledarsidor – julafton varje dag eller ett maraton? Snarare som midsommarafton när alla är berusade, svarade Csaba Bene Perlenberg. Han drog också paralleller till den förestående stormen samma kväll, ”Jan”, och gav åhörarna stalltipset att både Liberalerna och Centerpartiet skulle gå med på att släppa fram Stefan Lövfen som statminister. ”Egenintresset ljuger inte och dess partier vill inte ha nyval”. Hur det slutliga utfallet i regeringsfrågan landar är för tidigt att säga, men dagen efter Nytårskuren, när Centerpartiet informerade om överenskommelsen med Socialdemokraterna, visade sig tipset stämma väl.

På frågan om vilka politiska sakfrågor som kommer att dominera under 2019 menade Csaba Bene Perlenberg att det är styvmoderligt behandlade frågor som skola, vård och reformer på bostadsmarknaden som kommer att behöva betas av. ”Det är dags för en strukturomvandling på dessa områden”.

På frågan om vilka tre politiker vi bör ha ögonen på under 2019 föll valet på Ebba Busch Thor (har redan blivit en riksstjärna), Jimmie Åkesson (står i politikens centrum) och Miljöpartiets nya språkrör (valet kommer att prägla partiets kommande riktning). ”Miljöpartiet behöver kravla sig tillbaka till mitten och sluta skrika att himlen kommer rasa ner. De bör fokusera mindre på att rädda planeten och mer på att rädda sitt eget parti.”

Csaba Bene Perlenberg, som bevakar både Malmö och Göteborg, menar att Göteborg befinner sig i samma fas vad gäller stadsutveckling som Malmö gjorde för 20 år sedan. Genom utvecklingen i Rosengård, t.ex. Culture Casbah, och Nyhamnen, som innebär att staden rör sig i riktning mot havet, är Malmö på väg in i stadsutvecklingsrundan 2.0 och är en förebild för hela Skåne och andra storstäder.

Relaterade inlägg

Demokratiska samtalsarenor under förändring

Demokratiska samtalsarenor under förändring

Almedalsveckan har sedan länge varit ett självklart val för många aktörer och branscher att lyfta samhälleliga frågor i en större kontext. Det är en unik mötesplats då politiska företrädare, intresseorganisationer, näringsliv och andra aktörer träffas, samtalar och...

läs mer
Aspekta förnyar samarbetet med Region Skåne

Aspekta förnyar samarbetet med Region Skåne

PR & kommunikationsbyrån Aspekta har tillsammans med Progress PR fått förnyat förtroende från Region Skåne avseende tjänster inom Public Affairs för en ny upphandlingsperiod. Det nya avtalet inleds den 1 juni och gäller fram till 2024, med möjlig förlängning i...

läs mer
Dags att ta Public Affairs till en ny nivå

Dags att ta Public Affairs till en ny nivå

Så kom den efterlängtade dagen, restriktionerna kopplat till coronapandemin hävs och livet börjar återgå till det normala. Så även politiken. Vi förstår om din organisations engagemang i samhällsfrågor och Public Affairs har lagts lite i träda när frågeställningarna...

läs mer